Webbdesign och programmering

Två av de kanske vanligaste yrkena inom dator och IT är webbdesign och programmering. Titlarna är inte skyddade utan vem som helst kan i regel kalla sig programmerare eller webbdesigner, men det märks såklart snabbt vem som kan sin uppgift.

Vad gör en webbdesigner?

En webbdesigner hjälper till med att bland annat skapa hemsidor. De sätter samman kod med grafik, bilder och text. Det är dock inte webbdesignern som i vanliga fall skriver allt innehåll, tar bilderna eller skapar grafiken även om det finns webbdesigners som gör allt. Webbdesignern sköter uppbyggnaden och underhållet av webbplatsen helt enkelt.

Vad gör en programmerare?

En programmerare bygger ofta upp program, datasystem, servrar och liknande. De kan också programmera hemsidor. Det beror lite på vilken kunskap programmeraren har. Som programmerare arbetar man med kodning i bland annat HTML, C#, CSS med mera.

Hur ser arbetsutsikterna ut?

För både programmerare och webbdesigners ser arbetsutsikterna mycket goda ut så länge man har bra kunskaper och ser till att hålla sig uppdaterad kring allt nytt som sker på marknaden. Mer om utbildningskrav med mera finns på Framtid.se där även framtidsutsikterna spås. Inom båda yrkena kan man bli anställd, men det finns också möjlighet att starta eget företag.